Autolak poetsen

Blog Our World

Autolak poetsen doet u zo

Een groot deel van de mensen gebruikt bijna dagelijks hun auto. Veel mensen zijn dan ook regelmatig in de wasstraat te vinden om hun geliefde vierwieler te voorzien van een poetsbeurt. Dat is ook zeker nodig om een auto in goede conditie te houden, want zeg nou eerlijk: een auto heeft veel te lijden, zeker de buitenkant. Of het nu gaat om vastgeplakte en ingebrande beestjes, vogelpoep, zand of pekel, het doet de lak van uw auto geen goed als u dit te lang laat zitten. Poetsen dus. Maar wat is dit nu precies en hoe doet u dit nu het best? We vertellen u graag meer over alle ins en outs als het aankomt op dit schoonmaakproces.

Auto poetsen: de definitie

Om helder te krijgen wat bedoeld wordt met het poetsen van een auto is het goed om het begrip nader te definiëren. Zo is het wassen van uw auto zeker iets anders dan het poetsen van uw auto, maar zijn dit in de praktijk twee termen die vaak door elkaar gehaald worden en daarom voor hetzelfde worden aangezien. Ze hangen dus zeer zeker met elkaar samen, maar verschillen wel degelijk. We leggen u graag het verschil uit.

Auto wassen versus auto poetsen

Als u de auto wast, dan gaat dit niet verder dan het schoonmaken en daarmee verzorgen van de buitenste (blanke) laklaag van de auto. Wilt u deze laag echter ook herstellen, dan dient u de auto te poetsen. Hiervoor is het dan wel weer belangrijk dat een auto eerst goed gewassen is. Door uw auto te poetsen, zal de glans van de autolak terugkomen en kunnen (lichte) krassen in de toplaag hersteld worden. Heeft u nu te maken met schade die tot de onderliggende lagen doordringt? Dan moet de auto gepolijst worden. U kunt er in zo’n geval voor kiezen om dit zelf te doen, maar u kunt dit ook uitbesteden.

Waarom de autolak poetsen?

Het poetsen van uw auto zorgt verlengt de levensduur van de autolak. Het gebruik van uw auto zorgt er onherroepelijk voor dat vuil zich ophoopt en de autolak zelfs aantast. Ook zandkorrels zijn funest voor een mooie autolak, evenals bijvoorbeeld pekel. Daarnaast speelt het weer een grote rol. Zon en regen hebben beide een invloed op de lak van uw auto. Om uw autolak in goede conditie te houden en te beschermen tegen dergelijke invloeden, is het raadzaam om uw auto van tijd tot tijd te poetsen. Ook de waarde van de auto blijft met een goede verzorging hoger.

Hoe vaak is een poetsbeurt nodig?

Er zijn fanatiekelingen die meer dan wekelijks in de wasstraat te vinden zijn en er is een groep mensen die denkt dat een jaarlijkse poetsbeurt van hun auto wel voldoende is. Logischerwijs ligt het antwoord hier tussenin, maar is niet eenduidig te geven. Het is natuurlijk afhankelijk van uw gebruik en het weer, hoe vies uw auto wordt. Twee keer per maand zou een goede leidraad zijn, maar neem het hiervoor genoemde zeker in uw achterhoofd mee.

Zelf aan de slag met deze tips

Om uw auto in goede staat de houden, is periodiek onderhoud dus van groot belang. Duidelijk is inmiddels wel dat dit ook geldt voor de optische staat van een auto. Uw autolak poetsen kunt u makkelijk zelf, zolang u maar weet wat u moet doen, in welke volgorde en met welke middelen u aan de slag kunt en daar helpen we u graag bij.

Stappenplan

Wij helpen u graag op weg middels een stappenplan om van uw auto weer een stralend plaatje te maken:

1. Altijd eerst afspoelen
Laten we beginnen met een veelgemaakte fout, om maar direct met de deur in huis te vallen. Veel mensen gaan namelijk meteen ijverig aan de slag met een borstel of een doek, maar vergeten dat een auto altijd eerst goed afgespoeld moet worden. Zou u direct uw autolak gaan poetsen, dan ontstaan er namelijk eenvoudig krassen in de lak. Aanwezig zand bijvoorbeeld schuurt heen en weer en zorgt op die manier voor kleine beschadigingen. Warm water is al snel voldoende. Met reinigingsmiddelen moet u altijd voorzichtig zijn, omdat deze soms te agressief zijn en daardoor meer kwaad dan goed doen.

2. Denk aan de koplampen, velgen en nummerplaat
Het reinigen van de auto gaat verder dan alleen het schoonmaken van de autolak. De velgen zijn vaak erg vies, aangezien deze dicht bij de grond zitten en veel vuil opvangen, maar ook de koplampen worden geregeld vergeten. Een ondergeschoven kindje is bovendien de nummerplaat. Ook deze verdient de nodige aandacht tijdens een schoonmaakbeurt, dus sla genoemde onderdelen absoluut niet over.

3. Het poetswerk kan beginnen
Eenmaal de auto afgespoeld en goed gewassen, kunt u met het poetsen aan de gang. U kunt aan de slag met een speciale autoshampoo. Deze zou goed zijn, aangezien het doorgaans ontwikkeld is voor het behandelen van autolak en daarmee een verantwoorde en veilige keuze is. U kunt er tevens voor kiezen om de auto in de was te zetten en zodoende een extra beschermende laag aan te brengen. Op den duur zult u dit weer moeten herhalen, evenals de hele schoonmaakbeurt zelf.

4. De binnenkant poetsen
Vet en vuil zijn twee grote boosdoeners als het gaat om vervuiling van uw auto-interieur. Begin met het uitruimen van de auto en ga dan met de stofzuiger aan de slag. Vergeet hoekjes en kieren niet voor een optimaal resultaat. Ook een doek moet er aan te passen komen. Gebruik het liefst een microvezeldoek in combinatie met warm water, eventueel met een klein beetje afwasmiddel, maar vaak is dit al niet eens nodig. Droog de gepoetste oppervlakken altijd na met een droge doek .doffe plekken te voorkomen. Dit is eigenlijk nog het makkelijkste werk. Het moeilijke gedeelte komt als er vlekken in het interieur blijken te zitten. Gebruik hiervoor dan ook een speciale reiniger, zoals een schuimreiniger. Check altijd even of een bepaald middel voor jouw interieur geschikt is.

Do’s en dont’s

Met bovenstaande stappen komt u een heel eind. Uw auto is gewassen, gepoetst en ook de binnenkant is van een schoonmaakbeurt voorzien. U kunt dus weer prima voor de dag komen en uw auto kan er weer eventjes tegenaan. Wat bij het hele proces van poetsen nog wel helpend kan zijn, zijn onze do’s en dont’s op een rijtje:

 • Altijd eerst uw auto wassen, dan pas uw autolak poetsen.
 • Begin altijd bij het dak van uw auto. Hoe verder u bij de grond komt, hoe vuiler de auto namelijk zal zijn. U houdt uw spons of poetsdoek dan ook zo schoon mogelijk, als u hoog begint.
 • Kies eventueel voor extra hulpmiddelen, zoals een lakstift om oppervlakkige schade te herstellen en een autocleaner om ingetrokken vuil goed te verwijderen. Een cleaner dient u op te poetsen en in te wrijven, maar gebruikt u beter niet te vaak.
 • Gebruik cockpitspray om uw auto van binnen weer te laten blinken als nieuw. Voor de banden gebruikt u het beste Tire Shine.
 • Gebruik interieurdoekjes. Deze doekjes zijn ideaal voor het poetsen van onder meer het dashboard, spiegels en ramen en mogelijk eigenlijk in geen enkele auto ontbreken.
 • Hoe aanlokkelijk het ook is om de auto te wassen op een stralend, zonnige dag: het is beter om de autolak en de velgen nooit te poetsen in de zon. Door de zon droogt de auto namelijk veel sneller, waardoor eenvoudig vlekken en strepen ontstaan.

Auto professioneel laten poetsen

Wilt u er nu zeker van zijn dat uw auto op een professionele manier wordt schoongemaakt? Laat uw auto dan poetsen door een specialist. Zoek altijd naar een betrouwbare en zeer kundige partner op dit gebied. Niet alleen bent u dan verzekerd van een grondige aanpak, maar ook kunt u er op rekenen dat enkel de juiste producten gebruikt worden. De echte professional gebruikt namelijk enkel producten van hoogwaardige kwaliteit, welke zodoende het beste zijn voor uw autolak. Bovendien vraagt elke autolak om een eigen, specifieke behandeling. Kiest u dus voor professionele reiniging? Dan zal uw auto er weer helemaal als nieuw uitzien! Het voordeel van een professionele poetsbeurt is bovendien dat u er voor kunt kiezen om direct een beschermende laag aan te laten brengen, waardoor uw auto er weer maanden tegen kan.

Krassen in de lak door een poetsbeurt

Is het onverhoopt toch gebeurd dat er krassen in de autolak zijn ontstaan door een poetsbeurt? Dan is dit natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig kunnen wij u hierbij helpen. Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring zijn wij in staat om uw auto weer in goede staat te herstellen. Dit geldt voor lakschade, maar ook voor schade aan de velgen van uw auto. Voor een herstelde autokras in het algemeen geldt overigens dat wij aanraden om uw auto hierna niet direct te wassen. De aangebrachte verf moet namelijk eerst voldoende tijd krijgen om volledig uit te harden. Na vijf dagen kunt u uw auto weer laten polijsten of een waslaag aan laten brengen.

Uw auto in top conditie met Autolakherstel.nl

Tevens kunt u bij ons terecht voor reparaties aan uw interieur en de bekleding, alsmede voor spotreparatie. Wij hebben door heel het land vakkundige teams die uw auto graag en zorgvuldig onder handen nemen. Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Een vrijblijvende offerte opvragen, behoort ook tot de mogelijkheden. U vindt hiervoor een knop op onze website. Wij doen ons uiterste best om elke aanvraag zo snel mogelijk te behandelen.

  Offerte

  Vraag hieronder uw offerte aan:

  Volgende